Що на обід: як впроваджують у школах Черкащини оновлене шкільне меню

ВІДЕО МОЖНА ПЕРЕГЛЯНУТИ ЗА ПОСИЛАННЯМ: https://www.facebook.com/suspilne.cherkasy/videos/1499237283761036/ 

У школі в Золотоніській громаді дітям пропонують салат із моркви, кукурудзи та спецій, капусняк із гарбузом гуляш зі свинини, запечений у спеціях, панкейки із вареного буряка у соусі каркаде, печінкау по-берлінськи. Це страви з меню для школярів Золотоніської гімназії імені Скляренка. Шеф-кухар Галина Декальчук-Смулько розповіла, що діти постійно очікують новинок у меню:

“Діти з нового покоління, вони вже хочуть щось новеньке, шось різноманітне”.

Щоб готувати такі страви, шеф-кухар використовує пароконвектомат, у якому можна і пекти кондитерські вироби, і запікати овочі, запіканки.

Другокласник Веніамін Федорюк спробував страви на вибір: запіканку із сиру та гарбуза, запечене яблуко із корицею. Розповів, що йому сподобалося та додав, що подобається їсти в їдальні борщ, суп і котлети.

Харчування у Золотоніській ОТГСуспільне: Черкаси

Меню за Клопотенком у чотирьох школах Золотоноші протягом року розробляла організаторка харчування Жанна Старухіна. В асортименті 270 страв.

“Дітям найбільш до смаку кебаб із кисломолочним сиром, чахохбілі зі свинини, курей, паелья, рис із зеленим горошком, каша польова, ліниві голубці, ліниві вареники. Прижився суп мінестроне, цьогоріч ми ще додали авголемоно суп, тут збиваються жовтки яєць і він такий смачний і привабливий зовні”, — розповіла пані Жанна.

Харчування дітей у Золотоніській громадіСуспільне: Черкаси

Меню у закладі комбіноване: частина з кухні народів світу, решта – за рецептами Клопотенка, розповіла директорка Любов Денисюк. Обіди для дітей 1-4 класів сплачують коштом громади й вартують вони 19 гривень, для категорійних дітей старших класів – 24 гривні:

“Здорожчання відбулося не тільки через те, що ціни піднялися, ця рецептура потребує деяких інгредієнтів вартісних.Тому ми маємо достатньо коштів, щоб експериментувати”.

Змінювати харчування у школі потрібно поступово, вважає мама шестикласниці Наталія Пліс:

“Я вважаю, що страви золоті, це все правильно, тому що здоров’я дитини найважливіше для батьків, але все це повинно вводитися поступово, можливо не все зразу, не так кардинально”.

У Золотоніській громаді 11 освітніх закладів, меню Клопотенка впроваджено у шести, в інших його введуть у кінці жовтня, розповіла заступниця міського голови Мар’яна Ніщенко. Цьогоріч бюджету громади це коштувало сім мільйонів гривень:

“Діти почали за цими рецептами краще їсти, зараз подача зовсім інша, дітям цікаво, вони залюбки ідуть в їдальню, я мама першокласниці. Моя дитина приходить додому сита, залюбки розказує, яке було меню”

Харчування школярів у Черкаській школіСуспільне: Черкаси
https://suspilne.media/164465-so-na-obid-ak-vprovadzuut-u-skolah-cerkasini-onovlene-skilne-menu/ – посилання